Mi a te Duracelled? – tippek az energia szinten tartásához

Mi a te Duracelled? – tippek az energia szinten tartásához

Emlékszel a Duracell-nyuszis reklámra? Milyen mázlista volt, kapott egy Duracellt, és ennek köszönhetően hosszú időn keresztül megállás nélkül csak nyomta-nyomta: ütötte a kisdobosdobját, sokkal tovább, mint a normál elemes társai. Nem adatik meg mindannyiunknak a Duracell elem. Legtöbbünknek, ha fenntartható, magas teljesítményt szeretnénk, tudatosan kell figyelnünk az energiánk szinten tartására.

Pihenés, töltődés, jól bánni az energiáinkkal. Valószínűleg nyáron erre többeknek jut tudatos figyelme, mint az év bármilyen egyéb szakában. Ránk is fér, mert egyre nagyobb méreteket ölt a szervezetekben a kiégés. Ez részben a szervezet, részben a vezető, részben az egyén felelőssége. Ebben a blogposztban kimondottan az egyén felelősségét vizsgáljuk a feltöltődés tekintetében: azaz hogyan tudjuk jól menedzselni az energiáinkat.

Mindannyiunknak négyféle energiára van szüksége: fizikai, érzelmi, mentális és spirituális. Az optimális, fenntartható teljesítményhez arra van szükség, hogy bizonyos időközönként váltogassuk a tevékenységeket és a pihenést, hogy visszatöltődjünk, illetve ezen a négy területen erősödjünk meg.  

Tony Schwartz

Egy jól bevált megközelítés

Tony Scwartz modellje az energiamenedzsmentről meglehetősen nagy népszerűségnek örvend. Én azért szeretem, mert felhívja a figyelmet arra, hogy az energiánk több forrásból érkezhet.

Saját energiaszinted

Egyrészt érdemes megvizsgálnod, hogy az egyes energia-források tekintetében te magad hogy állsz. Ha egyedül nem megy, ez akár egy szuper coaching téma is lehet. Melyik kvadráns megy magától is akár, mert oly annyira integrálva van a mindennapjaidba? Melyik az, amire muszáj tudatos figyelmet fordítanod, mert másként nem működik?

Alszol eleget? Tartasz elég szünetet? Szánsz időt a hobbijaidra? Az értékeiddel összhangban éled a mindennapjaidat? Milyen arányban élsz meg pozitív és negatív érzéseket? Sokat multitaskolsz?  Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyeket érdemes megvizsgálnod, ha úgy érzed, fogytán van az energiád.

A munkás hétköznapok

Mindez persze nem csak az egyén szintjén releváns, a szervezetek/vezetők is fontos, hogy mind a négy energiaforrást működtessék a munkahelyeken. Tarts velünk, mert hamarosan erről is olvashatsz!

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post