Egyéni coachból teamcoachcsá válni – mi kell hozzá?

Egyéni coachból teamcoachcsá válni – mi kell hozzá?

Sokakban él az a téves elképzelés, hogy ha egyéneket coachol (tanulta, sőt már rutint is szerzett benne), akkor a teamcoaching is menni fog. Van egy rossz hírem: ez azért nem ennyire egyszerű. Nézzük mi mindenre kell ráerősítenie annak, aki egyéni coachként úgy dönt elindul a teamcoachcsá válás útján.

Teamcoaching

Kezdjük azzal talán, hogy a teamcoaching értelmezése elég széles palettán mozog. Hozott némi egységességet a rendszerbe az ICF (International Coaching Federation) által kiadott irányelv, és a kompetenciák kibővítése a teamcoachinghoz szükséges elemekkel. Én úgy szoktam definiálni, hogy a teamcoaching egy olyan komplex, azonnali hatással bíró folyamat, amely során a csapatok egy magasabb működési szintet érnek el. A magasabb működési szint egyaránt megnyilvánulhat egy eredményesebb működésben (pl: pontosabb szállítás, ügyféligény magasabb szintű kielégítése, jobb számok/üzleti mutatók), vagy akár jobb csapatlégkörben. (További információ arról, hogy milyen esetekben jöhet jó, a teamcoaching fülre kattintva).

Napjaink komplex szervezetei, munkahelyei felismerték, hogy a csapatokban mekkora erő rejlik, ha innovációról vagy az üzleti eredményekről, a szervezeti küldetés megvalósításáról van szó. Felerősödött az a tendencia, hogy cégek, állami szervek, és non-profit szervezetek teamcoachokat kérnek fel, hogy kiaknázzák a csapatok kollektív tudását, energiáját és bölcsességét az előrelépés, és a jobb eredmények elérése végett.

International Coaching Federation


Ahhoz azonban, hogy teamcoachcsá válhassunk, jó néhány izmunkat meg kell edzeni coachként. Lássunk néhányat ezek közül!

A figyelem fókusza

A teamcoachingnál már a figyelmünk fókuszában nem az egyéni szintű jelenségek, hanem a csapatszintű jelenségek vannak, amelyek egyaránt magukba foglalják az egyének közötti kapcsolódásokat vagy akár a team szintű jelenségeket. Azon túl, hogy a fókuszunk áthelyeződik, nem hagyhatjuk figyelmen kívűl azt sem, hogy mi hívta életre, mi tartja fenn, mi mozgatja az adott jelenségeket. Ha tartós, átható változásokat szeretnénk a csapatok életében a vizsgálódás tárgyát és mélységét is ki kell terjesztenünk az egyéni coachingban megszokotthoz képest.

A pillanattal való munka

A teamcoaching során tudatosítjuk a csapatban az erősségeiket, az erőforrásaikat, de éppúgy elakadásaikat, diszfunkcióikat is. Mivel ezek sokszor a csapatnak a vakfoltjában vannak, nem egyszerű felhívni a csapatnak a figyelmét ezekre. Ezt akkor tudjuk leginkább megtenni, ha ott a pillanatban tetten tudjuk érni. Kell, hogy eszközeink legyenek arra, hogy ezeket a pillanatban tetten érve bevigyük a csapat tudatossági terébe. Mindezt úgy, hogy fogadható és emészthető legyen a csapat számára, hisz akkor tud elkezdődni a munka, hogy mi lehet a megváltozott viselkedési forma, ami egy másik minőséget hoz a csapat életében.

Adott kontextusban mire van szükség a csapat hatékony működéséhez

Érdekes módon mostanában több olyan csapattal is találkoztam, akik meg voltak győződve róla, hogy az ő céljuk az, hogy jól érezzék magukat munka közben. Hát igen … Azért nem árt, ha nem feledkezünk meg arról, hogy szervezeti kontextusban a csapatok valami cél miatt jöttek létre, és valamilyen üzleti érdeket szolgál a létük. A célok elérése érdekében pedig nem árt, ha tudják, hogyan hozhatják ki magukból a legtöbbet.

Segítenünk kell nekik ezt a tudást összerakni, feltérképezni azt a kontextust, amiben ők működnek, és létrehozni egy olyan rendszert a csapat és a szervezet/stakeholderek/ökoszisztéma között, ami teret ad arra, hogy hozzák a legjavukat. Nem is olyan egyszerű feladat!  Egy része megtanulható ugyan csapatműködési modellekből, egy része viszont mindig a pillanatban beindított ko-kreáció eredménye, a teamcoachok és a csapat közös inspiratív munkája.

Támogatás és konfrontálás együttes használata, az egyensúly megtalálása

Ez egyéni coachingban is fontos, de ez a készségünk teamcoachingban felértékelődik.  Bizonyos pillanatokban egyéneket, bizonyos pillanatokban az egész csapatot kell szembesítenünk dolgokkal, ehhez kell

  • konfrontáció – hogy a csapat ne tudjon elmenni a fontos tartalmak mellett
  • és kell a támogatás – hogy be tudja fogadni a csapat ezeket a tartalmakat

Ha felborul a kettő egyensúlya, akkor könnyen előáll egy olyan helyzet, hogy kellemeset beszélgettünk (túl sok támogatás, kevés konfrontáció), vagy egy olyan helyzet, hogy a csapat befeszül, és nem tud mit kezdeni a hallottakkal (sok konfrontáció, kevés támogatás). Ezt fontos megértenünk, és megtalálnunk a pillanatban a megfelelő eszközt, amelyben egyaránt ott van a konfrontáció és a támogatás (ennek megértésében és a helyes egyensúly megtalálásában nagyon sokat adott John Blakey és Ian Day modellje). Valamelyik korábbi képzésemen találkoztam a care-frontation (szeretetteli konfrontáció) kifejezéssel, amibe én nagyon beleszerettem. Szóval teamcoachként el kell elsajátítanunk, hogy Blakey metaforájával éljek, hogy hogyan tudjuk szeretetteljesen fenékbe billenteni az egyéneket vagy akár az egész csapatot.

Azoknak a területeknek a sora, amire érdemes rágyúrnunk, ha teamcoachingra adjuk a fejünket, még nem ér véget. Folytatás a következő blogposztban, addig is, ha érdekel a téma, szeretettel várunk téged március 1-én egy online találkozó keretében, ha kíváncsi vagy rá, hogy való-e neked a teamcoaching.

Ha pedig szívesen tanulnál nálunk, tőlünk erről, ajánljuk figyelmedbe a Co-Create Teamcoach Campet.

 

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post