Ide nekünk egy csapatépítést!

Ide nekünk egy csapatépítést!

Így, hogy van lehetőség visszatérni az irodába, sokan szembesültek azzal, hogy az elmúlt időszak megtépázta a csapatokat. Ide akkor egy gyorstapaszt: menjünk csapatot építeni, együnk-igyunk, bandázzunk egy jót, és akkor majd visszatér a csapatszellem. Igen is, meg nem is. A csapatépítésnek, a csapatkohézió erősítésének sok válfaja van, mutatok néhány kategóriát, és hogy melyik mire való, hogy segítsem a döntést.

Fun típusú események

Ez az, amikor elmegyünk paintballozni, gokartozni, evezni. Ha csak a közös élményre vágyunk. Itt jellemzően az történik, hogy eltöltünk adott időt együtt, jó esetben egy olyan tevékenységgel, amit szívesen csinálnak a csapattagok. Külön jó, ha ez valami olyan tevékenység, aminek végrehajtásához a csapattagok együttműködésére van szükség. Pl: sárkányhajózás, szabadulószoba. Ha valami kuriózum, akkor még akár behozhat egy olyan elemet is, hogy de jó, a cégen keresztül kipróbálok valamit, amire én magam egyénileg (barátokkal/családdal) nem költöttem volna.

Van egy közös jó élmény, amivel mondhatnánk úgy is, hogy pakolunk a két ember kapcsolati/érzelmi bankszámlájára. Ezzel azt érjük el, hogy van egy kapcsolódás a tagok között, jó esetben ez kitart valameddig, hogy amikor együtt kell dolgozni, és nem zökkenőmentes a beszélgetés, van mit „leapasztani”.

Közös élmény + valami tudatos csapatkohéziót erősítő beavatkozás

Ide tartoznak azok az események, amikor a fun mellett történik valami olyan, ami tudatosan azt szolgálja, hogy az emberek jobban megismerjék egymást, nagyobb kapcsolódási felület legyen köztük, vagy a közös élmény, jó érzés létrehozása tudatosul.

Ilyen lehet az, amikor elmegyünk egy fun típusú eseményre, de közben olyan tevékenység szövi át a napot, ami erősíti a kötelékeket. Például megjátékosított formában többet megtudunk egymásról, vagy helyzetbe vagyunk hozva, hogy együttműködés által akár messzebbre jussunk. De ide tartozhat az is, ha szabadulószobából kijutva van egy tudatosító beszélgetés, hogy a sikert hogyan hoztuk létre, ki mivel járult hozzá, hogyan használtuk ki egymás erősségét, hogyan kompenzáltuk ki azt, ha valaki valamiben nem a legügyesebb. És persze, hogy a mindennapokban ez a tudás hogy segít minket.

Együttműködést segítő workshopok

Ezek olyan strukturált beszélgetések, amikor valami olyan téma van fókuszban, amiről a csapat eredményessége szempontjából fontos beszélni.

  • a csapatban felmerült nehézségek átbeszélése, hogyan lehet máshogy hozzáállni dolgokhoz legközelebb
  • a csapatnak van egy olyan célja, amire rá szeretnének jobban látni

Nem olyan régen például egy olyan workshopot facilitáltam, ahol egy csapaton belül a különböző funkciók közti viszony nagyon elmérgesedett. A workshop célja az volt, hogy értsük meg, melyik funkciónak mi a nehéz a közös munka során, és hogy közösen találjunk olyan újfajta viselkedéseket, ötleteket, amelyek olajozottabbá és eredményesebbé tehetik az együttműködés. Ez egyfajta érzékenyítő workshop volt, ahol egymás nehézségeire való ráhangolódás után úgy kerestünk megoldási módokat, hogy közben folyamatosan belehelyezkedve a másik fél helyzetébe.

Teamcoaching

Ez a legkomplexebb, legmegterhelőbb, ugyanakkor a legtöbb eredményt hozó beavatkozás típus. Itt a csapat két teamcoach segítségével ránéz azokra a területekre, amikben előre kell lépniük ahhoz, hogy a számukra kitűzött célt a lehető legeredményesebben tudják hozni, és közben egészséges csapatlégkört hozzanak létre. Mindehhez vélhetőleg viselkedésváltozásra van szükség. Belátásra és eszköz ahhoz, hogy máshogy csináljunk dolgokat. Itt az előző ponthoz képest nem csak átbeszéljük ezeket a nehézségeket, hanem rögtön el is kezdjük az új viselkedési formákat begyakorolni. Sokszor nehéz szembenézéseken és érzelmileg terhelt beszélgetéseken keresztül visz az út. Egy jól sikerült teamcoaching után azonban a csapat eredményességében, viselkedésében rögtön beáll egy változás, és ez a változás jellemzően hosszú távon is megmarad.

Mit gondolsz, a te csapatodnak melyikre van épp szüksége? Mi adhat nektek?

Szabó Tamara
szervezetfejlesztő, tréner, coach (MCC), teamcoach

Share this post