4 eszköz a határozottság szolgálatában

4 eszköz a határozottság szolgálatában

Coachként, trénerként egyre több olyan felkérésem van, hogy akár egyénileg, akár csoportosan szeretnének mozdulni a határozottság és magabiztosság irányába. Hogyan tudunk fejlődni ezekben a dimenziókban? Az előző blogposztban megnéztük az ehhez szükséges gondolati keretet illetve a kapcsolódó készségeket. Menjünk tovább konkrét eszközökkel, amelyeket bevethetsz, ha szeretnél fejlődni magabiztosság tekintetében.  

Tégy úgy, mintha


Több kutatás is megmutatta, hogy néha könnyebb a változást a konkrét cselekvésen keresztül indítani, és jó esetben ez visszahat a hozzáállásunkra.

Ezt többféleképpen is megteheted:

  • Amy Cuddy például megfigyelte, hogy ha ún. hatalmi/siker pózokat veszünk fel, akkor az agyunkban levő tesztoszteron szintje (ami a dominanciához köthető) megemelkedik, míg a stresszért felelős kortizol-szint pedig lecsökken. Ezekben a pózokban eltöltve 1-2 percet, bátrabban vállalunk kockázatot, és eltölt minket az optimizmus. Szemben az olyan pózokkal, amikor szinte összecsúszunk, kicsivé válunk, amelyek a tesztoszteron-szint csökkenéséhez, és a kortizol-szint növekedéséhez vezetnek. Szóval nyugodtan vegyél fel magabiztos testtartást megbeszéléseken, dőlj hátra kényelmesen, éld meg ezeket a testhelyzeteket, hagyd, hogy átjárjon a magabiztosság érzése.
  • Képzeld el, hogy hogyan viselkednél egy adott helyzetben, ha sokkal magabiztosabb lennél. Akár egészen apró pici részletekbe is belemehetsz. Mit mondanál? Hogy reagálnál? Hogyan gesztikulálnál? Ha szeretsz kézzel írni, akár le is írhatod magadnak. Amikor adott a szituáció, játszd el a lehető legmagabiztosabb éned. Azáltal, hogy eljátszod azt, ami felé haladni szeretnél, szép lassan beépíted az új minőséget a személyiségedbe. Egy ponton már arra leszel figyelmes, hogy már el sem kell játszanod, annyira a magadévá tetted az új viselkedést.

Számold be magad


Biztos láttál már több werkfilmet forgatásról. Csapó 1-2-3! Nyugodtan használd ezt a technikát. Ha szeretnél belépni egy beszélgetésbe, vagy csak odamennél valakihez, és megszólítanád, számold be magad bátran. Ezt a technikát Emily Jaensontól vettem, és azt vettem észre, hogy a tréningjeim résztvevői előszeretettel használják ezt az eszközt. Könnyű, és ad egy lendületet ahhoz, hogy átbillenjünk a holtpontról. Arról a holtpontról, hogy most mondjam vagy sem. A hezitálás helyett a beszámolásra viszi a fókuszt, és cselekvésbe lendít.  

Csak 20 másodperc határozottság


Szintén Emily Jaensonnál találkoztam ezzel. Olyan ez, mint amikor egy távoli célt, ami elérhetetlennek látszik, lebontunk apró lépésekre. Az apró lépések megléphetőek, a távoli cél elrettent. Ez van a határozottság kapcsán is. Ha azt a feladatot adod magadnak, hogy csak 20 másodpercig légy határozott és bátor, az ugye, hogy mennyire egyszerű? 20 másodpercnyi magabiztosság – kezd ennyivel.

Ünnepeld meg, amit már elértél


Annyira egyszerűen hangzik, mégis olyan keveset élünk ezzel az eszközzel! Ha időnként eltöltesz egy kis időt azzal, hogy ránézel, miket értél már el, miben vagy már most határozottabb, mint például egy évvel ezelőtt, rögtön olyan állapotba hozod magad, ami segít megugrani az előtted álló akadályt. Amikor ünnepelsz, kapcsolatba kerülhetsz az erőforrásaiddal, és sokkal energikusabban vágsz bele a következő helyzetbe.

A magabiztosság nem berögzült személyiségjegy, hanem olyan izom, amit munkával lehet építeni.

Brendon Burchard

Itt az ideje hát a magabiztosság izmod edzésének! Kalandra fel!


Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post