Hogyan válik a rémisztően távoli cél elérhetővé az első lépéstől

Hogyan válik a rémisztően távoli cél elérhetővé az első lépéstől

Mindannyiunknak vannak álmai és céljai, és valószínűleg mindannyiunkkal időnként előfordul, hogy elbizonytalanodunk. Hisz olyan rémisztően távolinak tűnik a cél, nem tudjuk, hogy érjük el. Meghátrálunk inkább, és bele sem kezdünk. Pedig ez lehet másképp is. Csak az első lépésre kell helyezned a hangsúlyt.

Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.

(kínai közmondás)

Koncentrálj az első lépésre. Legyen szó akár a saját fejlődésedről, akár a csapatodéról vagy a szervezetéről, amiért például felelsz. Csak az elsőre!

Miben segít nekünk, ha az első lépésre figyelünk?

  • A fókuszunkat a távoli, elérhetetlennek tűnő cél helyett arra helyezi, amire van ráhatásunk, amiért tenni tudunk.  
  • Az „el sem kezdem, mert úgysem sikerül” érzést leváltja „a teszem, amit tenni tudok a célom elérése érdekében„. A tehetetlenség helyét átveszi az, hogy igen, képes vagyok, teszem, ami tőlem telik. Megadja a haladás érzését a célunk felé. Elégedettséggel tölt el.
  • Annyi manapság a változó tényező: a gazdasági környezet, a munkahely váltások, és még sorolhatnám. Ha megterveznéd az egész utat, vélhetőleg nagyon rövid időn belül újra kellene tervezned. Amitől azért sokan befrusztrálódnak. Ha mindig csak egy lépést tervezel meg előre, folyamatosan figyelembe tudod venni a környezeti változásokat.
  • Nem az ideális állapotra figyelsz, amit valószínűleg nagyon nehéz lenne elérni egy nagy lépéssel, hanem arra, hogy mitől lehet eggyel jobb, mitől lehetsz eggyel közelebb a célhoz, és hogyan juthatsz el az eggyel jobb/közelebb szintre.

Neked mi a célod vagy az álmod? És mi az első pici lépés, amit akár már ma megtehetnél, hogy közelebb kerülj hozzá?

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post