Az a fránya felelősségvállalás

Az a fránya felelősségvállalás

Csapatokat fejlesztve nagyon gyakran futok bele a jelenségbe: nem tiszta, mi, kinek a dolga, mindenki a másiktól várná a megoldást. A nap végén persze jön a csalódottság: az, akitől várta, nem végezte el a feladatát. A felelősségvállalásról szóló sorozatunk első részében kimondottan az egyének felelősségvállalását vizsgáljuk.

Nem csak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk.

Moliére

Amikor pár éve elkezdett foglalkoztatni a téma, akkor botlottam bele Bruce Gordon modelljébe, az ún. felelősségvállalás létrájába. Ami megfogott benne, hogy egy komplett skálát kínál, kezdve onnan, hogy nem veszünk tudomást a problémáról, odáig, hogy teszünk valamit, amivel orvosoljuk a helyzetet.

Áldozat-mentalitás

Addig, amíg passzív, áldozat üzemmódban vagyunk, és nem érezzük magunkénak a problémát, addig nem fog semmi változni. Ilyenkor viselkedésszinten gyakran az jelenik meg, hogy

  • homokba dugjuk a fejünket, és nem veszünk tudomást a problémáról
  • a másikat okoljuk, hogy ő a hibás, és ha már egyszer ő a hibás, akkor hozza ő helyre, mi nem mozdítjuk a kisujjunkat sem
  • kifogásokat keresünk, hogy miért nem kell (nekünk) ezzel foglalkozni
  • reménykedünk, hogy a helyzet úgyis megoldja magát.

Ismerős? Ha ilyesmit tapasztalsz a környezetedben, akkor valószínűleg nem mondok újdonságot azzal, hogy ott valami nem stimmel a felelősségvállalással. És amíg nem vállalunk felelősséget, addig nem is fog változni semmi.

Felfelé a létrán: a felelősség vállalása

A változáshoz kell a problématudat! Ami nem más, mint szembenézés a problémával, annak belátása, hogy a helyzet tarthatatlan. A belátásban levő energia segíti a probléma orvoslását, hisz cselekvő energiába fordítható. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy az, hogy beszélünk a problémáról, az még nem fog változást hozni. Azzal csak felhívjuk a figyelmet a helyzetre. Sok csapat ebbe a csapdába esik bele: az, hogy beszélünk róla, azt az illúziót kelti, hogy foglalkozunk a megoldással, és már haladunk vele … Tényleges változásra viszont csak akkor számíthatunk, ha a tettek mezejére lépünk és cselekszünk.

Felősségvállalás 2.0

A felelősségvállalás kérdésköre azonban nem ér ott véget, hogy az egyén megoldja-e a rá kiszabott feladatot. A sorozat további részében lesz szó még a jó gazda szemléletről, és a csapatszintű felelősségvállalásról. Ez utóbbiról már csak azért is, mert sokan félreértelmezik a koncepciót, érdemes kitisztáznunk.

Ha érdekel a téma, tarts velünk az online team(coach) estünkön is, ahol június 21-én a felelősségvállalás lesz terítéken.


Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post