Csapat-csapdák: a felelősségvállalás kérdése

Csapat-csapdák: a felelősségvállalás kérdése

Ne már, most ezzel tényleg nekem kell foglalkozni?” Ismerősen hangzik a fenti mondat? Ha igen, akkor valószínűleg te is dolgoztál már olyan csapatban, ahol a felelősségvállalás „megért volna egy misét”. Ahol valamiért a csapat belekerült egy csapdahelyzetbe, amiből nem tudott önerőből kimászni. De miért is érdekes a csapatban a felelősségvállalás kérdése, és mit lehet ezzel kezdeni?

Az utóbbi időben elkezdtem figyelni a csapatokat, akikkel dolgozom kicsit máshogyan mint eddig: hogyan alakul a felelősségvállalás a csapatban. Milyen lehet, mi mindennel van összefüggésben a csapat életében.  Elsőként fókuszáljunk a felelősségvállalásnak arra a dimenziójára, hogy miért is vállalnak a tagok felelősséget.

Vegyünk két csapatot. Mindkettő egy-egy cég felsővezetői teamje.

Az „Alfa” csapat tagjai közül mindenki nagyon ért a területéhez, azon van, hogy a területe a lehető legjobban működjön. Különösebben nem figyelnek egymás területeire, egymás problémáira, hisz az nem az ő dolguk. Amiben megállapodnak a heti megbeszéléséken, azokkal jellemzően nem történik semmi. Nem viszik tovább, nem állnak bele. Nem nagyon tudnak egymásról, ismeretlen számukra, hogy ki milyen problémával küzd, ki miben van.

„Kappa” csapat tagja is mind értenek a területükhöz, igyekeznek legjobb tudásuk szerint sikerre vinni. Tisztán látják a területük céljainak elérése, hogyan viszi a szervezetet sikerre. Időnként előfordul az, hogy valaki bajba kerül, nem tudja hozni a céljait. Ilyenkor a többiek összezárnak mögötte, és akár a saját területük céljának sérülése árán is segítenek, ha a nagy egészet ez viszi tovább. Ha megegyeznek valamiben, az az esetek többségében meg is valósul. Rászólnak egymásra, felelősségben tartják egymást, ha valaki elmulasztaná betartani a megállapodásokat. Ha valaki nincs jól, ott vannak egymás számára, érzelmi védőhálót képezve.

Nézzük meg néhány elemét a két felállás közötti különbségnek:

  • Alfa csapat tagjai maximális felelősséget vállalnak a feladatukért, ez a felelősségvállalás azonban megmarad az egyén szintjén. Egyéni sikereket igyekeznek maximalizálni. A csapat közös dolgaiért már nem vállalnak felelősséget.  Ezzel szemben Kappa csapat felelősségvállalása nem áll meg az egyén szintjén, ők a csapat közös dolgaiért is felelősséget vállalnak. Ha ez azzal jár, hogy ez egyén kevésbé sikeres, a csapat sikerének kedvéért ezt is vállalják.
  • Kappáéknál a felelősségvállalás nem csak az operatív teendőkre vonatkozik, hanem a csapattagok egymás jóllétére is maximálisan figyelnek. A kevésbé kézzel fogható dolgokért – amik azért implicit módon nagyon is hozzájárulnak a csapat eredményességéhez (pl: jóllét, integráció) –  éppúgy felelősséget vállalnak, mint a csapat (és nem az egyén!) operatív teendőiért. Ha valaki elakad a feladataival, akkor ott vannak egymásnak, hogy segítsék őt. Van egy mély tudás és megértés arról, hogy az egyén nem lehet sikeres, ha a csapat együtt nem az.

Nagyon mást ad a szervezetnek, ha a csapatok alfa üzemmódban vannak, mint ha úgy működnek, ahogyan kappáék.

  • A teljesítmény stabilabb, magasabb szintű, megbízhatóbb.
  • A csapatlégkör sokkal egészségesebb, a csapattagok megélik, hogy számíthatnak egymásra (ami egyébként visszahat a teljesítményre, ezáltal magasabb szintű teljesítményt generálva).
  • A csapat megtartó ereje erősebb. Ami azért olyan időkben, amikor a munkaerő piac nagyon mozog, nem elhanyagolható tényező.

Nem csak a szervezetnek, az egyénnek is nagyon más élmény, alfa és kappa felállásban működni. Nagyon más úgy bemenni a munkahelyre, hogy

  • Az egyén tudja, ha bármi nehézségbe ütközik, számíthat a többiek támogatására (legyen az szakmai vagy érzelmi támogatás).  
  • Nem kell állandó versenyben lennie, hogy ő legyen a legjobb a csapatban.
  • Megélheti azt, hogy ha a tőle telhető legjobbat hozza, és odafigyel a többiekre, hogy ők is tudják hozni a legjobb formájukat, a csapat teljesítménye akkor lesz a legoptimálisabb.

Ez mind szép és jó, de mit tehetünk azért, hogy fejlődjön a csapat a felelősségvállalás terén? Hogy az egyéni felelősségvállalás mellett megjelenjen a csapatszintű felelősségvállalás? Teamcoachként, vezetőként, agile coachként/scrum masterként nagyon is sokat.

Ha érdekel, a felelősségvállalás témája, és hogy hogyan mozdítható a csapat a csapatszintű felelősségvállálás irányába, csatlakozz az ICF (International Coaching Federation) május 20-ai ICF Teamcoach Kompetenciák Mesterien – Mesterfogások mestercoachoktól és coach-mesterektől sorozat keretében megrendezendő workshopra.

Szabó Tamara

Szervezetfejlesztő, tréner, coach (MCC), teamcoach

Kövess minket a facebookon, a linkedinen és az instán.

Share this post