Az otthoni munka hatása kapcsolatainkra: digitális elszigetelődéstől a társadalmi tőkéig

Az otthoni munka hatása kapcsolatainkra: digitális elszigetelődéstől a társadalmi tőkéig

Megvan az az élmény, amikor beszélgetsz valakivel, és összenevettek? Vagy éppen kitaláltok együtt valami nagyon jó dolgot? Ilyenkor nagyon azt tudjuk érezni, hogy egy hullámhosszra kerültünk, és hogy ezekért a pillanatokért érdemes bejönni dolgozni. Egyrészt pozitív érzéssel tölt el minket, másrészt erősíti a kapcsolatunkat a másik emberrel. Viszont azzal, hogy megugrott az otthonról dolgozó emberek száma (2019-ben ez a szám mindössze 5% volt, mára ez már 45%*), a társadalmi tőkénk akár komoly károkat is szenvedhet. Mit tehetünk rövid és hosszú távon?

Most, hogy újra be lehet járni az irodába, sokan inkább azt választják, hogy minimalizálják az irodában töltött napok számát. Kétségtelen, hogy ez akár nagyon jól is hathat az egyén produktivitására. Viszont a kapcsolatainkra gyakorolt hatását érdemes megvizsgálni.  

Pozitív rezonancia

A cikk elején említett élménynek, egymásra-hangolódásnak a kutatók nevet is adtak: positivity resonance. Ha le kellene fordítanom, én pozitív rezonanciának mondanám. Manapság egyre több kutatás tárgya a pozitív pszichológia irányzatán belül**. Barbara Fredrickson ennek létrejöttét legalább két feltételhez köti:  

  • Érezzük magunkat biztonságban, és az energiáinkat ne az eméssze fel, hogy meg kell magunkat védeni valakivel vagy valamivel szemben.
  • A két ember között valódi kapcsolódás jöjjön létre: tipikusan személyes térben, és egyidejűleg.

A személyes térnél ezen a ponton elégedjünk meg azzal, hogy vizsgálták mindennek a (neuro)biológiai hátterét, és azt találták, hogy a szemkontaktusnak elképesztő nagy hatása van a pozitív rezonancia létrejöttére.

A jó hírem azonban az, hogy mindez létre tud jönni más érzékelési csatornán is. Főleg azok között, akik például sokat beszélnek telefonon egymással. Tehát az egyidejűség mellett fontos tényező az érzékelés. Ez éppúgy lehet vizuális, mint audiális. Az egyidejűség viszont kulcstényező. Szóval nehezített pályán vagyunk, ha nincs köztünk valós idejű, az érzékelési csatornáinkat igénybe vevő kontaktus.

Otthoni munka és társadalmi tőke

A minap részt vettem egy szem(bocsánat web)ináriumon, ahol a digitalizáció coachingra való hatása volt a téma. D. Clutterbuck amellett érvelt, hogy a virtuális együttműködést leginkább a társadalmi tőke szenvedi meg.

társadalmi tőke az emberek közötti kapcsolatokban megbúvó erőforrás, mely a kapcsolatok mennyiségének, minőségének és struktúrájának függvénye. Az emberi kapcsolatokban áramló energia elősegítheti az egyén boldogulását, de egyúttal elősegítheti a kollektív cselekvést is és ezáltal egy egészséges és prosperáló társadalom fenntartását.

(wikipédia)

A társadalmi tőke megcsappanása pedig számos fizikai és lelki betegséghez vezet. Amikor néztem a webináriumot rögtön beugrottak a pozitív pszichológiai kutatások ide vonatkozó részei:

  • a kapcsolataink, kapcsolódásaink egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai
  • és egy nagyon fontos csapdahelyzet is, ami azt hiszem különösen releváns napjainkban: ha lényegesen lecsökken emberi kapcsolódásaink mennyisége, maga a kapcsolódásra való képességünk is csökken.

A kiút

Ez most biztosan rémisztően hangzik, de van jó hír is. A kapcsolódások terén az ún. mikro-kapcsolódások is számítanak. Clutterbuck javaslata az, hogy ne becsüljük alá a felszínes kapcsolódásokat. Szerinte kb. napi 7 ilyen alkalmas arra, hogy szinten tartsa a társadalmi tőkénket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, épp elég, ha elmegyünk vásárolni, és rámosolygunk a pénztárosra, váltunk vele néhány kedves szót, vagy akár a szomszéddal röviden szóba elegyedünk, vagy megdicsérjük valakinek a kutyáját.  

A hosszú távú kapcsolati elégedettségünknél pedig hadd emlékeztesselek titeket Max Clayton, neves pszichodramatista egyik tézisére: legalább 4-5 igazán tartalmas valódi emberi kapcsolatra van szükségünk. Enélkül elégedetlennek és kiszolgáltatottnak tudjuk érezni magunkat. A valódi alatt Clayton azt érti, hogy önmagunkat adva, álarcok nélkül, hitelesen, önazonosan.

Szóval ha ezt a cikket olvasva, azon kaptad magad, hogy az utóbbi időszakban leromlott a kapcsolódásaid mértéke és milyensége, akkor itt az idő, hogy változtass.

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach (MCC), teamcoach

*Forrás: D. Clutterbuck: How will digital change the world of coaching, webinar
**Ha szívesen olvasnál még a pozitív pszichológia témában, a korábbi blogposztok között számos érdekességet találsz.

Share this post