A kis gömböc és a szervezeti integráció

A kis gömböc és a szervezeti integráció

Emlékeztek még a kis gömböc mesére? Amikor megenné a szegény ember családja, egyre másra kapja be őket. Kiszabadul, hintót, regiment katonát is megeszik, míg végül szétreped. Nincs ideje „megemészteni”, amit elfogyasztott, csak beveszi, aki az útjába akad, nem kezd semmit velük, és ez lesz a veszte.

Ilyen ez a szervezetek esetében is. Legyen szó bármilyen fajta növekedésről. Növekedés lehet a létszám felduzzadása, a felelősségbeli növekedés, vagy a hirtelen megnövekedett kereslet is. A növekedést integrálni kell. Mit is jelent ezekben az esetekben az integráció?

Például az új embereket be kell illeszteni a kultúrába. Meg kell tanítani nekik az értékeket, a szabályokat, a viselkedési normákat, a praktikus dolgokat, amelyek a munkavégzéshez szükségesek. Ez nem egy egyszeri dolog, hanem egy folyamat, ami sokáig eltarthat.

Ha megnő egy szervezet felelőssége, azt a szervezet akkor tudja jól kezelni, ha

  • a növekedéshez hozzánő a struktúra is (pl: folyamatok átalakulnak, új szerepek jönnek létre, új fórumok alakulnak ki szervezet-szerte).
  • bizonyos szerepkörökben levők szenioritási szintet lépnek. Ha egy szervezet csak egy terméket fejleszt és szorgalmaz, nagyon más az elvárás például a kereskedelmi igazgató felé, mint amikor a szervezet 5-6 termékcsaládért, termékcsaladonként meg akár 10+ termékért felel. A megnövekedett felelősséggel járó működés magasabb szenioritási szintet igényel több szerepkörnél. A kulcspozícióban levő szereplőknek is fel kell nőniük a feladathoz. Meg kell erősödniük például rendszerlátásban és stratégiai gondolkodásban. Ezek nem maguktól értetődő készségek, nem is velünk születettek, fejleszteni kell ezeket.

Szóval integráció nélkül nincs növekedés, nincs semmilyen változás. Az új elemet integrálni kell a szervezet működésébe, ami időnként a szervezeti működés drasztikus átalakításával jár. És persze mindez nem csak a szervezeti szintre áll. Akár egyéni, akár csapatszinten szeretnénk növekedni, az új eleme(ke)t integrálni kell.

Nálad, a csapatodban, a szervezetedben mi a jellemző? Az integráció vagy a kis gömböc üzemmód? Beépíted a változásokat, vagy csak gurulsz tovább, remélve, hogy nem a következő kanyar lesz az, ahol szétrepedsz?

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post