Empátia-kalauz: 6 tipp az empátia működtetéséhez

Empátia-kalauz: 6 tipp az empátia működtetéséhez

Az empátia egy olyan kincs, amivel ha rendelkezünk, könnyebben megy a kapcsolódás másokhoz, kapcsolataink tartalmasabbak, mélyebbek. Amennyire fontos, annyira nehéz működtetni. Jöjjön hát néhány tipp segítségül!

1. Figyeld a másikat

Ez az empátia első lépése. Ahhoz, hogy átérezd miben van a másik, fontos, hogy figyelj rá, és halld meg őt. Érdemes arra is összpontosítani, amit nem mond ki. Miközben hallgatod, próbáld meglátni az embert a történet mögött.

2. Vajon milyen neki most?

Ha figyelsz rá, és meghallod miben van, tedd fel magadnak a kérdést, hogy vajon neki most milyen lehet? Milyen lehet szembenézni azzal, amivel épp meg kell küzdeni? Mit érezhet? Hogyan hathatnak rá a történések? A képesség a perspektívaváltásra – neki milyen lehet – kulcs az empátiánk működtetéséhez.

3. Adj neki hangot

Ha már belehelyezkedtél az ő helyzetébe, elképzelted, milyen lehet neki most, akkor fontos, hogy ezt mond ki. Ha nem adsz neki hangot, a másik legjobb esetben testbeszédedből, mimikádból tudja levenni, hogy átérzed a helyzetét. De ha hangot is adsz az empátiádnak, egyértelműen azt üzened: átérzem miben vagy, és itt vagyok veled. Hogy hangozhat ez? Például: Látom, hogy nehéz most neked. Biztosan szörnyen érezted magad ebben helyzetben. Nem csoda, hogy dühös lettél. Nehéz lehet ennyi mindent elbírni egyszerre.

4. Empátiagyilkos: minden rosszban van valami jó

Nagyon szeretem Brené Brownnak ezt a kis videóját, ahol megmutatja a különbséget az empátia és a sajnálat között. A videó arra is hoz egy nagyon szemléletes példát, mit tud az okozni, ha a nehézségben rögtön a jót próbáljuk meglátni. Azzal, hogy próbáljuk a másikkal megláttatni a jót egy nehéz helyzetben, azt üzenjük, hogy ne érezd, amit érzel. Ahelyett, hogy tiszteletben tartanánk az ő érzését, és ott lennénk vele a nehéz érzésben.

5. Óvatosan az „én is voltam ilyen helyzetben” típusú mondatokkal

Sokan az empátiát azzal azonosítják, hogy elmesélik, nekik milyen volt, amikor hasonlót éltek át. Én erre nem igazán bátorítanám az olvasót. Hogy miért? Mert eltereli a figyelmet a másikról, az ő érzéseiről, és már rögtön rajtunk van a fókusz.

6. A pozitív érzések is válthatnak ki empátiát

A nehéz érzésekkel együtt lenni megviseli az embert, és ilyenkor nagyon igényeljük, hogy valaki tudjon minket megtámasztani, megtartani ezekben a nehéz érzésekben. Jól jön, ha ott tud lenni velünk, és ennek szavakat tud adni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem esik jól, ha valaki osztozik a pozitív érzéseinkben is velünk. Például, amikor arról mesél egy ismerősünk, milyen elismerést kapott valakitől, ér azt mondani, hogy biztosan jól esett ezt hallani.

„Az empátia különös és hatalmas dolog. Nincs kész forgatókönyv rá. Nincs helyes és helytelen módszer. Egyszerűen figyelni kell, kitölteni a teret, visszafogni az ítélkezést, érzelmileg kapcsolódni a másikhoz, és átadni a csodálatos gyógyító erejű üzenetet: nem vagy egyedül.”

Brené Brown

Rajta hát, ha kedvet kaptál, fejezd ki empátiád a környezetedben levők iránt! Meglátod, megéri megtanulni, vagy éppen előhívni magadban ezt a csodálatos képességet!

 

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post