Ne hagyd magad elsodorni: érzelmi és kognitív váltó

Ne hagyd magad elsodorni: érzelmi és kognitív váltó

Vannak helyzetek, amelyek beszippantanak? Amikor belesodródsz egy olyan reakcióba, amit később megbánsz? Vagy utólag azzal szembesülsz, valami fontos dologra nem gondoltál, pedig de jó lett volna? Talán szükséged lenne egy érzelmi és kognitív váltóra ilyenkor, ami segít hátralépni, és máshogy dönteni.

Már korábban írtunk a rés/tér koncepciójáról, és ennek szerepéről a nehézségekkel való megküzdés esetében. Most azt fogjuk megnézni, milyen lehetőséget rejt magában ez a tér/rés, hogy akár érzelmi állapotunkban, akár gondolkodási sémánkban változásokat eszközöljünk ki.

A tér és a rés

Ahogy azt a korábbi posztunkban is olvashattad, sokan Covey-nak tulajdonítják az ún. rés koncepcióját, holott ő maga is azt mondja, ez nem tőle származik. A szakemberek jelentős része Viktor Frankl, osztrák pszichiátertől származtatja. Bár angolul mindketten a space kifejezést használják, Covey esetében a magyar fordítások résként, Frankl esetében inkább térként hivatkoznak rá.

Az inger és a válasz között van egy tér. Ebben a térben hatalmunkban áll megválasztani a válaszunkat. Válaszunkban növekedésünk és szabadságunk rejlik.

Viktor Frankl

Vizuálisan szemléletve ez valahogyan így nézne ki:

Sok szempontból hasznos számunkra, ha ebben a térben tudunk maradni. A tér segít a megfelelő érzelmi válaszban éppúgy, mint a megfelelő gondolkodásmód megválasztásában.

Érzelmi váltó

A tér, mint érzelmi váltó 

 • Lehetőséget ad, hogy megálljunk:  vegyünk egy mély levegőt, és néhány pillanatig/percig (ez néha akár órákig, sőt napokig vagy hetekig is eltarthat) ne tegyünk semmit.
 • Érdemes ilyenkor ebben a szusszanásnyi térben megnevezni az érzést, ami épp eluralkodni készül rajtunk. Ez lehet akár több érzés egyvelege is. Fontos, magának a komplexitásnak az érzékelése. Sokszor a nehézség mellett megjelenik a remény is, hogy ha egyszer ezt sikerül végre megoldani, akkor … Magával a megnevezéssel sokszor csökken az érzés intenzitása.
 • Segíthet, ha emlékezteted magad arra, hogy az érzés nem te vagy. Az érzések múló állapotok, jönnek-mennek. Ez akár nyelvi fordulatokban is megnyilvánulhat: ahelyett, hogy azt mondod szomorú/dühös vagyok, próbáld ki, hogy azt használod, hogy most éppen szomorúnak/dühösnek érzem magam.
 • Susan David nagyszerű módszere az érzelmekkel való bánásmód kapcsán, hogy kérdezzük meg magunktól ilyenkor, hogy
  • Mire akarja felhívni a figyelmünket az érzés?
  • Mit akar az adott érzés tanítani nekünk?

Az érzéseink nem ellenségeink, értünk vannak, értünk dolgoznak. Útjelző táblák, amelyek segítenek meglátni azokat a területeket, amelyekkel dolgunk van.

 • A fentiek valahol azt is szolgálják, hogy ne tegyünk olyat, amit később megbánnánk.

Kognitív váltó

A tér azonban nem csak érzelmi szempontból támogat minket, hanem arra is lehetőséget kínál, hogy kívülről ránézzünk adott helyzetben a gondolkodási sémáinkra, és ha szükséges váltsunk konstruktívabb gondolkodásmódra.

 • A térben van mód hátralépni, és ránézni a helyzetre kívülről:mi is itt pontosan a célod, és mi visz téged közelebb a célodhoz.
  • Mi az, ami összhangban van a céloddal, az értékeiddel, a normáiddal.
 • Lehetőséged van arra, hogy a gondolkodásmódodon változtass: például ha eddig a problémára koncentráltál, itt az ideje, hogy megoldásfókusszal közelítsd meg a helyzetet. Vagy ha eddig csak nagyon a saját szempontjaidat vizsgáltad, akkor hozz be külső fókuszt: nézz rá más érintettek szempontjaira is.
 • Nem utolsó sorban pedig vizsgáld meg, hogy amire épp tervezed az energiádat fordítani, az tényleg a befolyásolási körödben van-e, vagy az adott cselekedet kapcsán mire van ráhatásod. Olyanra fordítsd az energiád, ami tényleg hozhat valódi változást, ne pedig zárt kapukon dörömbölj.

A térben maradás komoly kihívást tud jelenteni. De kétségtelen, hogy megéri, mert nagy tanulások tudnak születni ebben a térben. Érzéseink vonatkozásában éppúgy, mint gondolkodásmódunk kapcsán.

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post