Kész lenni a vezető szerepre

Kész lenni a vezető szerepre

Egy ügyfelem arról mesél, hogy vezető szerep lenne számára a következő karrierlépcső. Hogy felkészüljön, 3 éve beiratkozott egy MBA képzésre, sokat beszélgetett az elmúlt években vezető pozícióban levő barátaival, a szervezeten belül is keresi a lehetőségeket, hogy kipróbálja magát egy-egy kisebb téma/projekt élén. Készül a vezetésre …

Szerintem a nagy emberek azelőtt tesznek meg dolgokat, hogy készen állnának rájuk

Amy Poehler

Lehet-e készülni a vezetői szerepre?

Persze, hogy lehet. Nem csak hogy lehet, érdemes akár több irányból is nekivágni az útnak.

  • Ha valaki szeretne vezető lenni, érdemes tájékozódnia, hogy az adott szervezetben melyek a vezetőkkel szemben támasztott elvárások: milyen tudással, milyen készségekkel kell rendelkeznie.
  • Aztán én nagyon azt tapasztalom vezetőkkel dolgozva, hogy a vezetői működés egyik kulcsa az önismeret. Most például van egy csapat, akivel dolgozom, és a vezető nagyon más mozit néz, mint a csapat. Kulcs a szerep eredményes betöltéséhez a vezető önismeret, személyiségének megdolgozottsága, hogy mi minden van a vakfoltjában.

Mikor vagy készen?

Nem hiszem, hogy van ilyen, hogy készen vagyunk. Minden szerepkör tartogat magában meglepetéseket és fejlődési potenciált. Ha arra vársz, hogy egyszer csak átkattan valami, jön egy hang, hogy “na most már kérsz vagy”, akkor szerintem tévúton jársz.

Gondolataink csapdájában

Korábban már olvashattál nálunk arról, hogy a gondolkodásunk mennyire csapdába tud minket ejteni. Ha úgy mész bele egy szerepbe, hogy nem vagy készen rá, ezt is fogod megélni napi szinten. Egy alternatív megközelítés (paradigma) lehet, hogy most itt tartok, tanulom a szerepet, és addig is teszem a tőlem telhető legtöbbet.

Mi segíthet?

A coaching és a mentoring nagy támogatást tudnak nyújtani, amikor egy új szerepbe kerülsz. Egy mentor a tapasztalata megosztásával, a tereptudásával, vagy akár a te gondolkodásod kereteinek feszegetésével tud segíteni. Egy coach pedig olyan aspektusokban tud segíteni, amelyek kevésbé technikai/szakmai dolgok: például, hogy hogyan vagy benne adott helyzetben, az mennyire célravezető az adott szerepkörben, mivel akadályozod magad a szerepkör betöltésében, mivel tudna számodra élhetőbb lenni az adott feladatkör, és még sorolhatnám.

Szóval, ha te is épp készülődőben vagy: ne várj, vágj bele, tedd a tőled telhető legtöbbet, és tegyél azért, hogy belenőjj a szerepbe.

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post