Amikor minden IS fontos …

Amikor minden IS fontos …

Amikor minden IS fontos, akkor az majdnem ugyanaz, minthogy semmi sem fontos. Számos vezetői coaching témája nem csak magyar, de külföldi vezetők esetében is, hogy mennyi minden prioritás. Igen ám, de sok prioritásban egy dolog veszlik el: a valódi fókusz. Ha azt sem tudod, hová kapj, és mindent el akarsz érni egyszerre, akkor nagyon könnyen kárhoztatod magad arra, hogy szétszóródnak az energiáid és semmit nem érsz el. Szemben azzal, ha egy fontos dolgot tűzöl ki magad elé, és arra koncentrálod az energiáidat.

Hány dologra lehet egyszerre fókuszálni?

Amennyire csak akarsz. Csak azt ne felejtsd el, hogy ha sok szekeret tolsz egyszerre, valójában egyik sem fog megfelelő időben célba érni. Mindegyiken időnként lendítesz egy picit, de nagyon lassan fog bármelyik is célba érni.

Jó, de akkor mi legyen?

A válasz egyszerre egyszerű és bonyolult. Egyszerűnek tűnik a megoldás: egy dolgot csináljunk egyszerre. Darius Foroux például azt javasolja, hogy életed egy-egy területén (és persze azt te magad határozod meg, hogy mi számít a te életedben egy területnek).

Koncentráld az erőforrásaidat arra az egy dologra, ami igazán fontos az adott területen.

A nagy kihívás

Ami mindebben a nehéz, hogy sok minden mást el kell engedni. Az adott projekthez nem kötödő feladatokra pedig találj ki valami mást:

  • Engedd el
  • Legyen az esetleg egy későbbi projekt, ha tényleg fontos
  • Delegáld: ki más tudná ezt a projektet sikerre vinni? Lehet, hogy nem is feltétlenül te kellesz hozzá?

Hogy néz ki mindez például egy coachingülésben?

Az egyik kedves ügyfelem, aki ezzel a dilemmával küzd, úgy szokott beülni az ülésekre, hogy rengeteg témát odahoz, és bármelyiken indulunk el, bekúszik valami más, ami legalább annyira fontos. Nehéz neki fókuszt találni már ott az ülésen is, nem csak mindennapi vezetői munkájában.

Mit tudunk tenni a változásért?

Ebben a coaching folyamatban mi megbeszéltük, hogy kísérletezünk azzal, hogyan tudunk az ülésre kitűzni EGY célt, és azzal dolgozni. Megnézzük, hogy ha erre mindketten tudatosan figyelünk, mi fog történni. Ha sikerül, akkor az ülésen történteket, amit megérez abból, hogy mit tud adni, ha csak egy dologra figyel, akár egy jó tanulásként tovább tudja vinni a vezetői működésére. Az érzést, a szemléletet, akár a praktikákat, amiket közösen használunk annak érdekében, hogy megtaláljuk az egy fókuszt, és azt következetesen tartsuk.

Mi van, ha épp nincs ott egy coach?

Aggodalomra semmi ok. Te is tudsz nyugodtan kísérletezni ezzel. Amikor azon kapod magad, hogy egyszerre több mindent csinálsz, és épp büszke lennél magadra, hogy szuperül multitaskolsz, válts működési módot. Dőlj hátra, és gondold végig, mi lehet az az egy dolog, amire ha koncentrálod az energiáidat, a legtöbbet adhatja neked. Amivel, ha következetesen foglalkozol, és tényleg az energiáidat oda fordítod, akkor sikerre visz. A multitasking helyett kísérletezz azzal, hogy ezt az egy dolgot helyezed fókuszba, és tegyél ennek érdekében következetes, egymásra épülő lépéseket.

Sikerre fel!

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post