Plusz 2 dolog, amiért fontos a csapat fejlesztésébe beruházni!

Plusz 2 dolog, amiért fontos a csapat fejlesztésébe beruházni!

Már jó ideje a cégek harcolnak a munkavállalókért és nem fordítva. Neked mi jut elsőre eszedbe a megtartó erőről? Az, hogy segít megtartani az embereket a cégnél? Vagy az, hogy érzelmileg támaszt ad? Akármelyik is, a jó hír, hogy egy jól működő csapat mindkettőre alkalmas. A csapat fejlődésére fordított figyelem pedig meghálálja magát: segíti a megtartást.

A csapat, mint az elköteleződés egyik lényegi tényezője

Minél nagyobb egy szervezeten belül a szociális hálónk, annál több ember van, akit kedvelünk, és ha felmerül bennünk a váltás, nem szívesen hagyjuk őket hátra. Egy jól funkcionáló csapat pedig csodákra képes! IT szervezetekben dolgozva sokszor érzékelem azt, hogy azok a csapatok, ahol már elég magas a pszichológiai biztonság* szintje együtt tudnak maradni, annak ellenére, hogy a piac elszívó-ereje nagyon nagy, és mindig lesz olyan cég, aki többet ígér.

Az emberek szívesen maradnak egy jó csapat tagja, és ezért képesek áldozatot is vállalni. Fenti esetben akár azt is, hogy akár kevesebbet keresnek. Mert ami igazán számít, hogy milyen közegben töltik a mindennapjaikat.

A csapat, mint szociális védőháló

Magas szintű csapatműködés természetszerű velejárója, hogy a csapat egyik legfontosabb stakeholdere az egyén (és vica versa), az egyén jólléte a csapat egyik fontos prioritása. Támaszai vagyunk egymásnak, bátorítjuk egymást, meghallgatjuk egymást, vagy akár csak ott vagyunk egymásnak.

Egy jó csapat komoly védőhálója tud lenni az egyénnek. Ehhez azonban kell az, hogy felvállalhatóak legyenek a csapatban az egyéni nehézségek, ami a csapat pszichológiai biztonságának egy természetszerű velejárója.

Lábon lőjjük magunkat?

Persze a csapat megtartó ereje, a hatás, csak akkor tud érvényesülni, ha bizonyos tényezők rendben van. A teljesség igénye nélkül kettő markáns tényező, ami alapot tud képezni: juttatási csomag és minőségi vezetés. Ez utóbbi alatt éppúgy értem a hiteles vezetői magatartást, a transzparens kommunikációt, a törődést és odafigyelést az emberekre.

Mi történik, ha ezek nincsenek ott, de a csapatműködés alapvetően magas szintű? A csapat együtt, közösen odébb áll.

Szóval, ha stabil alapokat biztosítunk, érdemes beruházni a csapatműködésbe is, mert a csapat képes megsokszorozni az egyéb tényezők által generált megtartó erőt.

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

*Pszichológiai biztonság: csapat-tulajdonság, egy olyan közös norma, hogy a csapatban lehet interperszonális kockázatot vállalni, mert a csapat nem vet ki magából azért, mert pl másként gondolkodom, eltérő a véleményem.

Share this post