Amikor foglyul ejt a paradigmád

Amikor foglyul ejt a paradigmád

Biztos nem lep meg, hogy a paradigmád – ahogyan látod a világot – meghatározza a viselkedésmódodat. A paradigma olyan, mint egy szemüveg, amin keresztül nézzük a világot. Egy szemüveg, amiről sokszor nem is tudjuk, hogy rajtunk van.  A paradigmáink fogságba is ejthetnek minket, korlátozhatják a döntéseink, viselkedésmódunk szabadságát. Hogyan is történik mindez, és hogyan tudunk kitörni a fogságból?

A paradigma olyan gondolati rendszert takar, ami meghatározza a szokásainkat, amit és ahogyan teszünk. Nézzünk egy példát, amit a poszton belül következetesen használni fogunk. Ha azt gondoljuk, hogy professzionálisnak lenni azt jelenti, hogy éjt-nappallá téve dolgozunk, akkor vélhetőleg, amikor magunkra kellene időt szánni, azt is munkával töltjük. A professzionalitásról alkotott nézetünk belekényszerít minket egy olyan működési módba, ami nagyon káros is lehet. Ezzel szemben, ha a professzionalitásról úgy vélekedünk, mint egy szintről, amit szeretnénk a munkánk során tartani, vagy értékekről, amelyek mentén működünk, az nem feltétlen tol bele minket egy olyan állapotba, ami egyhamar kiégéshez vezethet.

Paradigmák és viselkedésváltozás

Coachként sokszor dolgozunk a paradigmákkal. Fontos információ az ügyfélről, hogy hogyan látja a dolgokat, hisz sokszor ezek az öntudatlan beidegződések határozzák meg a viselkedését. A viselkedésváltozáshoz vezető út pedig nem egyszer maga a paradigma-váltás.

Rálátni a paradigmáinkra

Nem könnyű, hiszen a paradigmáink jellemzően nem tudatosak, hozzánk nőttek és a világ legtermészetesebb dolgának tűnnek. Olyannyira, hogy néha még arról is meggyőzzük magunkat, ez a helyes gondolkodásmód, az egyetlen lehetséges út (mert hát professzionálisnak lenni igenis azt jelenti, hogy éjt-nappallá téve dolgozunk).

Coachként is magas szakmaiság és komoly tapasztalat szükséges ahhoz, hogy kiszúrjuk ezeket, és tudjunk velük jól dolgozni. De a jó hír, hogy nem lehetetlen. Nem feltétlen kell azzonban coachnak lenni ahhoz, hogy érzékeljük ezeket. Kell hozzá jó rendszerlátás, és képesnek kell lenni egy olyan absztrakciós (meta) szinten gondolkodni, hogy magát a gondolkodásmódot vizsgáljuk. (Nem véletlen, hogy a World Economic Forum Future of jobs kutatásai során is a legértékesebb kompetenciák között ott van a kritikai gondolkodás. Ez olyasmit takar, hogy rá tudunk nézni arra, ahogyan gondolkodunk a dolgokról.)

Ha már látjuk, akkor van lehetőségünk változtatni

Változtatni akkor tudunk valamin, ha tudunk róla. A tudatossági terünkben kell, hogy legyen a jelenség ahhoz, hogy elkezdjük máshogy csinálni. Ehhez korábbi blogposztunk az érzelmi és kognitív váltásokról is támpontot adhat.

Mi segítheti a paradigmaváltást?

  • Ha tudjuk mi a célunk vele. Például szeretnénk egyszerre professzionális lenni, és teljes életet is élni, amihez hozzátartozik a szabadidő a barátainkkal, a párunkkal.
  • Ha van arra mintánk, hogy máshogy is lehet adott jelenségről gondolkodni, és ez egy vonzó minta számunkra. Például azt látjuk, a főnökünknek van magánélete, és közben rendkívül profinak is gondoljuk, és felnézünk rá.
  • Kipróbáljuk az eltérő viselkedésmódot (fake it till you make it), és figyeljük, ez mit eredményez. Elkezdünk nem 12 hanem csak 10 (urambocsá’ 8) órát dolgozni, és figyeljük, hogy kapunk-e bármi olyan jelzést a környezetünktől, hogy kevésbé professzionális a működésünk. Ha nem, akkor lehet, hogy kevesebbet dolgozva is professzionálisak vagyunk? Kicsit olyan ez, hogy elkezdjük gyakorolni azt a működést, amire vágyunk. Nem baj, hogy még nem tartunk ott, de megnézzük milyen lenne, ha már ott lennénk.
  • Tudatosítsd a haladásod: ha már időnként sikerül a viselkedésváltozás, és ennek tudatában vagy, és érzékeled, hogy a korábbi paradigmádat elkezdted felülírni, légy büszke magadra, örülj neki. Ez tud akár plusz energiát adni a paradigma teljes felülírásához, vagy akár további korlátozó paradigmáiddal való munkához.

Ha szívesen dolgoznál a paradigmáiddal coachingban, vagy tanulnál arról, hogy coachként, hogyan lehet a paradigmákkal jól dolgozni, fordulj hozzánk bizalommal. A téma teamcoaching vetületéről pedig a hamarosan megrendezésre kerülő ICF konferencián tartott előadásomban is hallhatsz.

Szabó Tamara
coach (MCC), team coach, organizational coach

Share this post