Empátia és ami elengedhetetlen hozzá

Empátia és ami elengedhetetlen hozzá

Az elmúlt hetekben sokat blogoltam empátiáról: mi ez, mi állhat az útjában, mi segítheti. Ebben a blogposztban kitágítva a perspektívát, megvizsgáljuk milyen kapcsolódó készségekre van szükség, hogy az empátia ki tudja fejteni hatását.  

Több aktuális kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy az empátia lehet, hogy nem egy készség. Sokkal inkább egy olyan ernyőkészség, ami több minden mást magába foglal. Az empátiához számos készséget kell együtt működtetnünk. Íme néhány, ami szerintem ott rejtőzik az ernyő alatt.

Kiváncsiság

Az empátia ott kezdődik, hogy érdekel minket a másik ember, és kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi történik vele. Törődünk a másikkal.

Figyelem

A figyelem, hogy meghallom, amiben a másik van. Nem csak hallgatom, hanem ténylegesen el is ér hozzám, amit kommunikál a másik, akár szavakkal, akár a szavakon túl.

Elfogadás

Egyrészt, el tudjuk fogadni, hogy a másik éppen miben van. Ha egyébként egy általában vidám barátunkon úrrá lesz a szomorúság, attól még a barátunk, és elfogadjuk őt a szomorúságával együtt.

Másrészt elfogadjuk azt, ha egy olyan helyzetben, amiben mi is voltunk, a másik valahogy máshogyan érez. Lehet, hogy nekünk nem volt nehéz, könnyen megráztuk magunkat, és nem értjük, miért fogott a másik padlót. Pedig valamiért az adott helyzet, neki extrán nehéz, és extrán megviseli őt. Az empátia nem csak annyi, hogy megvizsgálom, milyen lehet neki, hanem az is benne vagy, hogy elfogadom, ha ő máshogy érez ott, mint ahogy én éreznék.

Érzelmi agilitás

Ami nagyon röviden az én értelmezésemben azt takarja, hogy érzelmek milyen széles skálájával tudunk együtt lenni. Ahhoz, hogy tudjunk empátiát tanúsítani valaki iránt, fontos, hogy ott tudjunk maradni vele az érzésben. És hogy ha nem is a szavak szintjén, de a jelenlétünkkel azt tudjuk üzenni, „itt vagyok veled”.

Nyelvi választékosság, találékonyság

Az empátiához szükség van ahhoz, hogy legyenek szavaink az érzésekre, a megélésekre. Akiknek ez könnyen megy, ők alapban rendelkeznek egy erre vonatkozó szókészlettel. Nehéz úgy kifejezni az empátiánkat, hogy nincs szavunk arra, amiben a másik van. (De akár azt is mondhatjuk, hogy „nem is tudok szavakat találni arra, amit most megélhetsz, de biztosan nagyon nehéz lehet most neked”.)

Az empátia a pszichológiai szuperragasztó: összekapcsol embereket, az  együttműködés és a jóindulat alapja.

Jamil Zaki

Ahhoz, hogy működtetni tudjuk az empátiánkat, sok mindenre van szükség. Ezzel együtt nem lehetetlen. Megéri próbálkozni, ez egy tanulható készség! A sorozat következő számában azt nézzük meg, a kutatások szerint mi mindenhez járul hozzá az empátia.

 

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post