Fejben dől el a konfliktus

Fejben dől el a konfliktus

Az átlagos munkavállaló heti több mint 2 órát tölt konfliktusban (CPP Global Human Capital Report). Nem mindegy, hogy ez az idő hogyan telik. Az, hogy hogyan kezeljük a konfliktusokat, nagy részben fejben dől el. Hiába a változatos eszköztárunk, ha a konfliktushoz fűződő paradigmánk nem előrevivő. A paradigmánk, ahogyan a konfliktusokról gondolkodunk, nagy mértékben meghatározza hogyan vagyunk a konfliktusos helyzetekben. Ez nem csak a munkahelyi közegre igaz! A lenti szempontok párkapcsolatban, baráti közösségben éppúgy megállják a helyüket.

Mi a cél?

Tisztázzuk: a cél nem a konfliktusokkal töltött idő 0-ra csökkentése. Egy csapatot, egy munkahelyi közösséget az nem visz előre, ha ott egyáltalán nincsenek konfliktusok. A konfliktusok elengedhetetlen elemei a csapat pszichológiai biztonságának, az innovációnak, vagy akár a csapat fejlődésének. Konfliktusok nélkül nem alakul az a légkör, amelyben a csapattagok azt érzik, bátran vállalhatják magukat és a véleményüket. Egy új kezdeményezés mindig a status quo ellen fog hatni, és mindig szembe megy a fennálló renddel, és azokkal, akik ezt védelmezik. A fejlődéshez, a csapat minőség, a munkafolyamat magasabb szintre lépéséhez kellenek a konfliktusok. A cél tehát az, hogy ezt az időt minél konstruktívabban töltsük el.

Fejben kezdődik!

A kép forrása: Szabó Tamara: Hátráltató és támogató paradigmáink a csapatkonfliktusokban c. előadása az ICF Magyar Tagozat 2022-es konferenciáján.

Ahhoz, hogy ezt a 2+ óra konstruktívan teljen, nem árt, ha tisztában vagyunk a konfliktushoz kötődő paradigmánkkal. A paradigmáink meghatározzák működésünket. Ahogyan a konfliktusokról vélekedünk, az az alfája és az omegája a konfliktus kezelésünknek. Ha tudatában vagyunk a konfliktusokhoz kötődő viszonyunknak, akkor tudnak igazán működni a konfliktuskezelési készségek, és a rendelkezésünkre álló eszközök.

Milyen az a paradigma, ami segíti a konfliktusokban való navigálást?

Szedjünk össze pár elemet, ami mindannyiunknak jól jön a konfliktusok kezelése során. Legyünk vezetők, csapattagok, vagy akár épp csapatokat fejlesztő teamcoachok:

  1. A konfliktusok szükséges és természetes elemei a mindennapoknak. Nélkülük nincs fejlődés, csak stagnálás van.
  2. Ahhoz, hogy tudjunk konfrontálódni, kell egy bizalmi alap. Amikor azt érezzük, hogy vállalható az ellenvélemény. Sok csapat azért nem konfrontálódik, mert elakad ott, hogy létrehozza ezt a bizalmi alapot. Ilyenkor beáll egy fals harmónia, egy mesterségesen fenntartott békesség.
  3. Konfliktusos helyzetben, amikor nézetek, értékek ütköznek sokszor nincs egy nagy igazság. A maga szubjektív világában minden félnek igaza van. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, hogy meghalljuk egymást, megpróbáljuk megérteni a másik álláspontját. Megérteni nem ezt jelenti, hogy egyetértünk!
  4. Konfliktusokban lenni nehéz. Sokszor azt éljük meg, hogy elszabadul a káosz. A káoszban pedig bejósolhatatlanok a reakciók, a megszokott viszonyítási pontok – amik biztonságot adnak – eltűnnek. Ahhoz, hogy jól tudjunk konfliktusokban navigálni, meg kell tanulnunk együtt lenni a káosszal.
  5. Vannak feloldhatatlan konfliktusok. John Gottman azt találta, hogy házasságokban a konfliktusok 69%-a feloldhatatlan. Nincs ez máshogy a csapatok életében sem. Legyen szó akár csapattagok közti konfliktusról, akár csapatok/szervezeti osztályok közötti összefeszülésről. Meg kell tanulnunk együtt létezni feloldhatatlan konfliktusokkal.

Ha ezeket a dolgokat rendbe tudod rakni a fejedben, akkor már biztos, hogy eggyel előrébb tartasz a konfliktusos helyzetek kezelésében. Ettől még nem lesz könnyebb. A konfliktusban levés gyomorszorító érzés tud lenni, de ha benne tudunk maradni, akkor esélyt adunk arra, hogy valami újabb, magasabb minőségű működés felé elmozduljunk!

Csapatok terén azt tapasztalom, hogy néha nehéz ezt önerőből meglépni. Ilyenkor érdemes lehet benevezni egy teamcoaching folyamatba, ahol nem csak az adott konfliktus terén történik előrelépés, hanem a csapat megtanulja azt is, hogyan kezelje a jövőben a hasonló helyzeteket.

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post