Boldogságfokozó gyakorlatok

Boldogságfokozó gyakorlatok

Az első találkozásom a pozitív pszichológiával még azokból az időkből való, amikor 2011-ben a coach képzésen a szakdolgozatomat írtam. A kreatív írás volt a témám (azóta is oda vagyok érte, meg vissza), és ennek a kapcsán ajánlotta a témavezetőm Lyubomirsky könyvét. A kreatív írás szeretete mellett Lyubomirsky munkásságának a csodálata is megmaradt. Amivel engem nagyon megfogott, az a tudományos megalapozottsága a mondásainak.

A Hogyan legyünk boldogok c. könyvében 12 boldogságfokozó gyakorlatot mutat be. Mindegyik mögött számos kutatás áll, amin keresztül levezeti, hogy ezek a gyakorlatok hogyan járulnak hozzá a szubjektív jóllétünkhöz (és ahhoz a bizonyos 40%-hoz).

Ahhoz, hogy kipróbáld ezeket, nem kell ismerned a kutatásokat, talán még hinned sem kell előre bennünk, csak adj magadnak egy esélyt, hogy mi van, ha tényleg működnek. Kísérletezz bátran! Ami viszont fontos ahhoz, hogy működjenek, hogy tedd szokásokká. A szokás pedig arról ismerszik meg, hogy annyira rutinszerű, hogy nem igényel külön döntéshozatalt, és hogy az ismétlés során alakul ki és gyökerezik meg.

Szabó Tamara

Szervezetfejlesztő, tréner, coach (MCC)

Kövess minket a facebookon, a linkedinen és az instán.

Share this post