Készen állsz a változásra?

Készen állsz a változásra?

A magánéletünkben, a munkahelyi mindennapjainkban egymást érik a változások. A McKinsey egy nem régiben készült felmérése arra a következtetésre jutott, hogy a vezetők több mint fele szerint a szervezetek nem állnak készen a változásokra. Na de vajon a vezetők és az alkalmazottak készen állnak rá? Egyáltalán mit jelent készen állni?

Készen állni

Több minden függvénye, hogy ki mennyire áll készen egy változásra. Részben függ attól, hogy honnan indul a változás (tőlünk vagy mástól), mekkora a változás mértéke, mennyiben érint minket, és persze a személyiségünktől is. Milyen megküzdési technikáink vannak, mennyire vagyunk a változás által érintett kérdésekben rugalmasak, hogy vagyunk a nehéz érzésekkel.

Változással járó érzések

A változás nagyon nehéz érzésekkel is tud járni. Gondolj például csak abba bele, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása kapcsán sokakban felmerül a kérdés, hogy „hű, most mi lesz?”, „meg fog szűnni a munkám?”, „de akkor mit fogok csinálni, miből fogok élni?”. A változás kapcsán sok kétség kerül a felszínre: elég jók leszünk-e az új helyzetben, fogunk-e tudni jól teljesíteni.

A régi rendszer szabályai már nem működnek, de a kialakuló rendszer szabályait meg nem ismerjük. Képzeld el, hogy egy olyan társasjátékot játszol, aminek a szabályait nem ismered.

Félelem, tanácstalanság, tehetetlenség – ilyen érzések kísérik a változásokat.

Igen, a változásokra való mentális felkészülés részben azzal jár, hogy tudunk lenni ezeknek a nehéz érzéseknek a forgatagában. (Minderről következő blogposztunkban bővebben is olvashatsz.)

Tetterő

A változás gyakori velejárója a tehetetlenség érzése: amikor azt érezzük, a fejünk felett döntenek. Hogy nem tudunk semmit sem tenni, csak elszenvedjük azoknak a dolgoknak a hatását, amely felett mások rendelkeznek. Nincs kontroll érzetünk, nincs ráhatásunk a dolgokra, azt éljük meg.

Ha ilyenkor ahelyett, hogy eluralkodna rajtunk a tehetetlenség, elkezdünk arra figyelni, hogy tulajdonképpen mire is van ráhatásunk, és apró pici lépésekben haladunk előre, visszanyerhetjük a kontroll érzését, hogy tudunk hatni.

Nem kell egyből megoldani a problémát, mindössze egy-egy apró pici lépést kell tenni, amitől már a helyzet, ha nem is sokkal, de legalább egy hangyányival jobb tud lenni.

Tehetetlenség vagy növekedés?

A változás akár növekedését is hozhat. Egy új készség kialakulásához, egy új cél megtalálásához azonban a kényelmetlenségen, a nehéz érzéseken keresztül vezet az út.

Te tudsz bízni abban, hogy amikor a legnehezebb, akkor pont valami új van születőben?

Az intelligencia mércéje a változás képessége.

Albert Einstein

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post