Egyedül nem megy – és csapatban?

Egyedül nem megy – és csapatban?

Olyan problémákkal szembesülünk manapság a munkahelyünkön, amiket önállóan aligha tudunk megoldani. A komplexitás tipikusan megkívánja több ember összedolgozását. Az viszont, hogy képesek vagyunk összedolgozni, nem magától értetődő. Tanulni kell az együttműködést.

Az egyik legfontosabb oka annak, hogy az emberek nem haladnak, hogy nem tudnak jól együttműködni a kollégáikkal.

Lee Iacocca

Ahonnan jövünk – kulturális beidegződés

Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mondanám, hogy a földrajzi-társadalmi berendezkedés bizonyos működési formákat rögzít be. Ahol egyedül nem könnyű boldogulni (lásd pl: északi népek, ha elakadsz az autóddal a hóban, kell a szomszédok segítsége, hogy kiszabadítsátok az autót), ott kialakul egy erős hajlam az együttműködésre, és a társadalom is ezt díjazza. Ahol viszont az alakul ki, hogy az egyénnek kell megmutatnia mire képes, és az egyéni sikert díjazza a környezet, ott egy sokkal individualistább attitűd rögzül be. Ha hiszitek, ha nem, a többi nemzeti kultúrával összehasonlítva, a magyar egy nagyon is individualista kultúrának számít. (Ha többet szeretnél erről tudni, nyugodtan írd be a böngésződ keresőjébe, hogy Hofstede kulturális dimenziók).

Ez hol köszön vissza? Sokan úgy kerülnek be munkahelyekre, hogy nincs élményük a csapatmunkáról, nem tudják ez micsoda, és ha akarnánk is jól csinálni, nem tudják, hogyan kell. A csapatban való működést sokszor tanulni kell.

Amit tehetünk: a vezető szerepe

A csapat közös szabályrendszere, hogy egyáltalán milyen csapat szeretnének lenni, nagy mértékben múlik a vezetőn. Hogy ő milyen csapatot szeretne maga mellett tudni, mi az elképzelése arról, hogy milyen csapat tudja jól hozni azt az üzleti célt, amire létrejött.

Nem régiben dolgoztam egy csapattal, és annak vezetőjével, ami nagyon sok fiatal kollégából állt, frissen kikerülve az egyetemekről, akiknek semmilyen élménye nem volt a csapatmunkáról. Külön-külön jól eldolgozgattak egymás mellett, de nem jött ki a csapatból az a teljesítmény, ami kijöhetett volna, hisz nem dolgoztak össze. A vezető érezte ezt, de nem igazán tett ellene. Amikor elkezdtünk dolgozni közösen, egyik első lépés az volt, hogy kezdje el ő maga edukálni a csapattagokat, hogy mit jelent csapatban dolgozni, és hogy ez milyen fantasztikus lehetőségeket rejt magába. Beszélgessen arról a csapattal, hogyan tudnánk lépni a csapatműködés felé, és ez mit adhatna nekik.

Minél edukáltabb, jól-informáltabb a vezető a téren, hogy mi kell az egészséges csapatlégkörhöz, az eredményes csapatmunkához, annál könnyebb dolga van. A 21. században a vezetői képességek fontos eleme a csapatműködésről való tudás, és a csapatműködésbe való beavatkozáshoz a megfelelő eszközök ismerete. Ehhez képest, mégis relatíve kevés vezetőfejlesztő program része ez, és relatíve kevés vezető mondhatja el magáról, hogy rendelkezik ilyen ismeretekkel.

Külső segítség

Persze ha nincs meg csapaton belül ez a tudás, vagy nem állnak megfelelő eszközök rendelkezésre, még mindig lehetséges hívni külsős segítséget, és például benevezni egy teamcoaching folyamatra. Egy ilyen folyamat során a csapat tanul magáról, és arról, hogyan lehet lépni egy magasabb szintű csapatműködés felé.

Ha érdekel a teamcoaching (akár vezetőként, akár trénerként/coachként)

Fontos tudnod, hogy ez egy külön műfaj. Nem ajánlanám, hogy külön teamcoaching ismeretek nélkül vágj bele. Számos lehetőséged van, hogy ismerkedj ezzel a műfajjal, a nemzetközi porondon is sok képzés elérhető, de akár Magyarországon is. Nálunk is hamarosan indul a Co-Create TeamCoach Camp következő évfolyama. Ha érdekel, kövess minket, hamarosan jelentkezünk egy olyan eseménnyel, ahol többet megtudhatsz a teamek működéséről, és a teamcoaching lehetőségeiről.

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post