A kikapcsolódás tudománya

A kikapcsolódás tudománya

Itt a szabadságok, a kikapcsolódás időszaka. Szemben a hétköznapok mókuskerekével, ez az időszak rengeteg lehetőséget kínál nekünk arra, hogy kiszálljunk belőle. Olyan egyszerűnek hangzik, de valójában nem az. Sokak nehézségbe ütköznek, amikor arról van szó, hogy kikapcsolódjanak. Ebben a blogposztban Dave Crenshaw modelljét használva nekik kínálunk néhány szempontot, ami segíthet.

A legutóbbi blogposztban egy olyan coaching folyamatról meséltem, ahol az ügyfélnek nehezére esett a nem csinálás, a szünetek tartása, a pihenés. Illetve arról is szó esett, hogy ahhoz, hogy kihozhassuk magunkból a legtöbbet, elengedhetetlen a pihenés, a szünet, a kikapcsolódás.

Na de mire van szükség ahhoz, hogy ez jól menjen? Dave Crenshaw A kikapcsolódás ereje c. könyvében egy nagyon jól használható modellt kínál. A modell abban segít minket, hogy a kikapcsolódást hosszú távon, fenntartható módon az életünk részévé tegyük.

A Crenshaw modell

A modell tulajdonképpen egy lépcső, és mindannyian valahol tartunk ezen a lépcsőn. Ahhoz, hogy fel tudjunk jutni a tetejére, meg kell tanulnunk a lentebbi szinteket működtetni.

Engedély

Akármennyire is egyszerűnek tűnik, nem az. Coachként azt tapasztalom, hogy sokaknak nincs meg az engedélye a pihenésre. Az a paradigmájuk, hogy minden percet hasznosan kell eltölteni. Ha úgy érzed, hogy te is innen indulsz, érdemes ránézni arra – ebben a könyv is a segítségedre lehet, de akár egy jó szakember is – hogy mire van szükséged ahhoz, hogy megadd magadnak ezt az engedélyt.

Felfedezés

Talán a lépések legkézelfoghatóbbika. Mi az, ami feltölt? Melyek azok a tevékenységek, amelyek örömet okoznak számodra? Amelyek közben vissza tudod tölteni az energiatartalékaidat?

Ütemezés

Nem tudom te hogy vagy vele, de nálam az történik meg, ami bekerül a naptárba. A pihenést, a pihenésre szánt időt is érdemes nem csak esetlegesnek meghagyni, hanem tudatosan szánni rá időt. Helyet csinálni neki a napi teendők sorában.

Védelem

Ha már egyszer van neki hely, akkor ne áldozd be! A védelem arról szól, hogy minden lehetséges eszközzel azon vagy, hogy ezekre a tevékenységekre tényleg sor kerüljön.

Öröm

Ha már ott van a pillanat, élvezd ki. Ez megint olyan triviálisnak hangzik, de biztos ismerős neked az élmény, hogy egy új helyen jársz, és azon vagy, hogy mindent lefotózz … és közben lemaradsz magáról a kirándulás élményéről. Ahelyett, hogy élveznéd a pillanatot, az új hely hangulatát, a telefonoddal/fényképeződdel töltöd az időt. (Persze ha a fotózás a hobbit, és ez tölt fel, akkor csodás, hogy megéled a hobbidat.)

Itt a nyár! Számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. S ez egyben arra is lehetőség, hogy megtanulj kikapcsolódni. Hajrá, sok sikert hozzá!

Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post