Korábbi blogposztunk foglalkozott az 1:1 beszélgetésekkel vezető és csapattagja között, hogy ez hogyan segíti elő a vezetőbe vetett bizalmat. Megnéztünk 5 dolgot, ami segítheti ezeket a beszélgetéseket. Van azonban egy másik lényeges elem: a csend. Ahhoz, hogy a vezetői 1:1-ek jó minőségűek legyenek, elengedhetetlen a csend. Azt tapasztalom fejlesztő szakemberként (akár coachként, akár vezetőfejlesztő/kompetenciafejlesztő trénerként vagyok jelen), hogy a vezetőknek nagy kihívást jelent a csenddel való bánásmód. Íme néhány eszköz, ami tud segíteni.

Keretezd át: kínos helyett termékeny csend

Amíg a csendtől félünk, és kínosnak éljük meg, addig nagyon nehéz lennünk benne. Az elmúlt években 100+ coachot, és coachszemléletű vezetőt képeztem. Azt vettem észre, hogy amikor például a csend, mint a coachkészségek egy eleme merül fel, sokat tud segíteni , ha átkeretezzük magunkban: ha félelmetes, kínos helyett inkább a kreatív ürességre, egy termékeny csendre asszociálunk. A csendben mindig történik valami. Olyankor emésztünk, gondolkodunk, elmerülünk, csak vagyunk benne, és hagyjuk, hogy valami megszülessen ott.

Eltérő megélés a két oldalon

Fontos tudni, hogy ilyenkor nagyon más a két fél megélése a csendről. A vezetők sokszor élik meg kínosnak, fészkelődnek, na mi lesz már, most miért nem mond semmit a másik. Pedig egyszerűen a másik ilyenkor gondolkodik. Egyébként meg akár örülhetünk is neki, hogy nem egy sablonválasszal jön, ami már kész van, hanem elgondolkodik a kérdésünkön. Abban nyugodtan bízhatunk, hogy ha az van a csend mögött, hogy a másik nem érti a kérdést, ha van bizalom a kapcsolatunkban, vissza fog kérdezni, hogy most mire gondolunk.

Ettől fejlődik a másik

A másik fél – vezető esetében a csapattag, akivel a beszélgetést folytatja – nem kizárólag attól fejlődik, ha mi csak mondjuk, ő meg hallgat, jó esetben egyetért. Hanem attól is, ha időt kap végiggondolni, amit hallott, és kap teret reagálni a dolgokra. A csend elősegíti a fejlődést.

Számolj magadban

Ha nehezen tudod tartani a csendet, még mindig jól jöhet a jól bevált módszer: kezdj el számolni. Hidd el, 100 alatt semmi aggodalomra nincs okod. 200-nál már akár reflektáltathatod a másikat a helyzetre, feltehetsz például olyan kérdéseket, hogy most mi történik? mi zajlik most benned?.

Aztán a válaszra építkezve tudjátok továbbvinni a beszélgetést.

Bízz benne, hogy a csendek által csak mélyebb, őszintébb beszélgetéseid lesznek

A csend a beszélgetés különleges művészete.

William Hazlitt

Egy igazi, őszinte beszélgetés nem mentes a csendektől. Sőt … Emlékszem én egy időben eljutottam oda, hogy abban mértem a kapcsolataim minőségét, hogy tudunk-e csendben lenni együtt. Tudjuk-e tartani a beszélgetéseinkben a csendet, és tudunk-e jól lenni úgy együtt, hogy épp nem történik semmi, nincs folyamatos beszéd. Hidd el, a csend a kapcsolati minőség fokmérője is lehet.

Szabó Tamara
coach (MCC), szervezetfejlesztő, tréner