Felelősségvállalás 2.0: a linktől a jó gazdáig

Felelősségvállalás 2.0: a linktől a jó gazdáig

A legutóbbi blogposzt a felelősségvállalásról és annak hiányáról meglepő nagy népszerűségnek örvendett. Jöjjön hát még néhány részlet ennek kapcsán, hogy könnyen felismerjük a felelősségvállalás milyenségét egy-egy munkahelyi (vagy akár magánéletbeli) jelenség mögött.

Az említett posztban bemutattam egy érdekes modellt, a felelősségvállalás létráját. Nézzük meg most ezt egy kicsit részletesebben, kiegészítve a jó gazda szemlélettel, ami számomra az egyéni felelősségvállalás kiteljesedése.

Laci, a link …

A csapatmegbeszélésekről jellemzően mindenki úgy távozik, hogy feladatot kap. Ezekre a feladatokra 1-2 hetet követően ránéznek. Laci viselkedését ilyenkor az alábbiak egyike jellemzi:

  • Ja, hogy az a feladat volt?  Laci szimplán nem vett tudomást arról, hogy neki feladata van.
  • Nem gondoltam, hogy nekem azzal dolgom van, nekem nem volt elég konkrét, azt hittem, csak beszélgetünk róla. Laci hárítja a felelősséget. Valaki nem volt elég konkrét annak kapcsán, hogy itt teendő van, és azzal neki van teendője.
  • Bocs, nem értettem pontosan, mit kellene vele tennem. Meg különben sem volt időm ezzel foglalkozni, annyi minden más volt. Itt már Laci tudomásul veszi, hogy lett volna valami feladat, csak éppen kifogásokat keres: nem értette (és közben nem is kérdezett vissza), és nem volt rá ideje (és persze ezt nem is jelezte). A zárójeles részekhez már felelősséget kellene vállalni, akár azért, hogy tiszta legyen a kérés, akár azért, hogy a környezet tudja, hogy ne számítson rá adott határidőre.
  • Reméltem, hogy mostanra már nem is lesz szükség arra, hogy ezt a feladatot megoldjuk. Valljuk be, időnként mindannyian szeretjük magunkat abban az illúzióban ringatni, hogy a feladatok majd maguktól megoldódnak. Különösen jellemző ez a nem-szeretem feladatokra.

Tamás, a tanácsadó

Nagyon gyakori jelenség, hogy akad a csapatban valaki, aki imád beszélni a dolgokról, van rengeteg ötlete, megoldási javaslata. És ennyi. Ő elmondta a véleményét, és várja, hogy valaki kezdjen már vele valamit. Nem érti, miért nem haladnak a dolgok, amikor ő megmondta, mit kellene tenni. Igen ám, csak egy dologról esett le a figyelme: arról, hogy a valódi megoldáshoz csinálás kell. Realitássá kell változtatni az ötleteket. Csak önmagában attól, hogy beszélünk róla, nem lesz változás, nem lesz eredmény. Lesz sok jó ötlet a polcon, jó esetben még ezek közös tudássá is válnak, de ami a tényleges változáshoz kell, a megvalósítás, arra valójában nem kerül sor. Ha a felelősségvállalás létráját nézzük, akkor ő sajnos elakad a megoldáskeresésnél. Már majdnem felmászott a létrán, de az az egy kis létrafok még hátravan …

Szabi, a szorgos …

Szabi az, aki minden rá kiosztott feladatot elvégez, határidőre jó minőségben. Látja a problémát, magának érzi, megtalálja rá a megoldást, és megoldja. Nem csak beszél a dolgokról, hanem meg is teszi. Ami a feladata, azt megteszi. Sem többet, sem kevesebbet.

A felelősség az a ragasztó, ami összeköti a vállalást az eredménnyel.

Bob Proctor

Géza, a jó gazda

Géza, Szabihoz hasonlóan megbízhatóan, időre elkészül a feladataival. Élen jár megvalósításban. Ami a feladata, azt elvégzi … SŐT … Géza az, akinek ha feltűnik valami, ami nincs a helyén, vagy lehetne jobb, és nem feltétlenül a dolga, akkor is lép. Ha van egy társosztállyal közös folyamat, nem csak arra figyel, hogy az ő része (hisz ő csak egy pici darabkáját látja el ennek a folyamatnak) rendben működjön, hanem magáénak érzi a teljes folyamatot. Érti, és akarja, hogy a teljes folyamat jól működjön. Vagy ha a főnöke elkészít egy prezentációt egy ügyfélnek – és ugyan Gézának semmi köze hozzá, csak adatot adott hozzá – és feltűnik neki egy hiba a prezentációban, akkor nem legyint, hogy ez a főnök dolga, hanem jelzi a főnöknek, hogy ott valami nem stimmel. Ez a jó gazda szemlélet, vagy más néven tulajdonosi szemlélet. Mitől több ez a szimpla felelősségvállalásnál? Andy Stanley úgy fogalmaz, hogy nagyobb az a kör, amiért felelősnek érzi magát, mint az a kör, hogy mi a dolga, mire van felhatalmazva.  

A te csapatodban akadnak Lacik, Szabik, Tamások, Gézák? Te magadat hová sorolod? Ha úgy gondolod, neked is érdemes ránézni a felelősségvállalásodra, kövess minket, hisz a következő részben megnézzük, mitől és hogyan tud ez kialakulni.

Illetve tarts velünk az online team(coach) estünkön is, ahol június 21-én a felelősségvállalás lesz terítéken.


Szabó Tamara
coach (MCC), teamcoach, organizational coach

Share this post